Demir ve çelik endüstride en çok ihtiyaç duyulan ürünlerin başında gelmektedir. Demir ve çelik ürünleri; inşaat demiri, çeşitli profil ürünleri, boru, sac, levha gibi ürünlerin ortaya çıkmasında kullanılmaktadır. Bu ürünler yaşamının devamlılığı açısından son derece önemlidir. Türkiye’de demir ve çelik tüketimi endüstrinin büyümesine oranla her geçen gün artmaktadır. Bu artış ise ülke içerisindeki ham çelik üretimi tarafından çoğunlukla karşılanamamaktadır. Bu sebeple birçok firma, yurt dışından demir ve çelik ithalatına başvurmaktadır.

Demir Çelik İthalatı

Demir ve çeliğin kullanımı, uzun yıllardır toplumun sanayileşmesi ve kalkınması açısından temel yapı malzemesidir. Demir çelik ürünleri; savunma sanayinde, ağır makinelerde, ulaşımda, inşaatta, beyaz eşyada, gemi üretiminde ve otomotiv sektörü gibi farklı alanlarda kullanılmaktadır. Bu sebeple stratejik öneme sahip olan sektörler açısından demir ve çelik ürünleri hammaddedir. Uluslararası ticaret açısından demir çelik büyük bir pay almaktadır. Bu sebeplere bağlı olarak, demir çeliğin ithalatı da önemli bir yer tutmaktadır.

Türkiye Cumhuriyeti, Türk çelik ve demir üreticisini korumak için zaman zaman ithalata ek vergiler getirebilmektedir. Bu vergiler ülkeden ülkeye göre değişkenlik gösterebilmektedir. Bu sebeple demir ve çelik ithalatında, tüm prosedürleri bilmeniz fayda sağlayacaktır.

Kimler Demir Çelik İthalatı Yapabilir?

İthalat yapabilme kapasitesine sahip olan ve gerekli başvuruları yapmış olan tüm firmalar demir ve çelik ithal edebilirler. Kimlerin ithalat yapabileceği, İthalat Rejimi Kararı’nın sekizinci maddesinde açık biçimde ifade edilmiştir. Bu karara göre Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarında, vergi numarası bulunan tüm tüzel ve gerçek kişiler, ithalat gerçekleştirilebilirler. Kısaca vergi numarasına sahip olan tüm tüzel kişiler ithalat yapabilir. Bununla birlikte gerçek kişiler yalnızca TC kimlik numarasını kullanarak ithalat yapabilmektedir.

Eğer vergi numaranız yoksa Hazine ve Maliye Bakanlığı’na başvuru yaparak, vergi numaranızı alabilirsiniz. Türkiye Cumhuriyeti yasaları gereğince ithalat yapabilmek için herhangi bir özel izne ya da belgeye gerek yoktur. Demir ve çelik ithalatında da böylesi özel izinlere gerek olmaksızın, ithalat işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Bununla birlikte demir ve çelik ithalat işlemleri, Türkiye Cumhuriyeti’nin önem gösterdiği alanlardan biridir. Bu sebeple bu ürünlerde bazı farklı uygulamalar olabilir. Bu uygulamaları ve mevzuatı net bir şekilde biliyor olmalısınız. Aksi takdirde evrak tesliminde ve gümrükleme işlemlerinde yaşanan ufak aksaklıklar, şirketiniz için ciddi maliyetlere sebep olabilir. Bu sebeple bir danışmanlık firmasıyla çalışmanız oldukça faydalı olacaktır.

Demir Çelik İthalatı

Demir çelik endüstrisi, hem Türkiye hem de dünya ekonomileri açısından, sağladığı katkılarla stratejik öneme sahiptir. Bu sebeple Türkiye Cumhuriyeti de dahil olmak üzere, hemen hemen tüm dünya ülkeleri demir çelik endüstrisinde ithalat ve ihracat işlemlerine özel önem gösterir. Türkiye ekonomisinin iktisadi açıdan gelişmesi ve kalkınmasında da demir ve çelik endüstrisinin önemli bir yeri vardır. Dünya ülkelerinin ticaret politikalarında önemli araçlardan biri bu sektördür. Bu sebeple gümrük mevzuat ve uygulamalarında sürekli olarak değişiklikler ve yenilikler meydana gelmektedir. Bunun en önemli sebeplerinden biri ise yerli çelik üreticisi konumundaki firmaların korunmasıdır. Sürekli olan değişen ve yenilenen uygulamalarla demir çelik üreticileri desteklenmektedir. Bununla amaç demir ve çelik ihracatı rakamlarını artırmak ve yeni yurt dışı pazarlara açılmaktır.

Bir örnekle açıklamak gerekirse, Türkiye Cumhuriyeti yakın zamanda alınan kararlarla birlikte Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) olmayan ülkelerden yapılan demir çelik ürünleri ithalatında yüzde 30 gümrük vergisi uygulama kararı almıştır. İthalat işlemlerinde söz konusu karar kapsamında halihazırda, yüzde 1.8 ila 10 arasında değişen oranlarda gümrük vergisi uygulanmaktadır.

Demir ve çelik endüstrisinin stratejik önemi nedeniyle, bu ve benzeri birçok karar alınabilmektedir. Firmaların değişen bu kararları devamlı olarak takip etmeleri oldukça zordur. Bu da gümrük işlemlerinde birçok sıkıntıya yol açabilmektedir. Bu sebeple demir çelik ürünleri ithalatında uzman bir firmayla çalışmak size yardımcı olacaktır.

Ercan Gümrükleme ile Sorunsuz Demir Çelik İthalatı

Türkiye demir ve çelik üretiminde dünyada ilk 10 içerisinde yer almaktadır. Bununla birlikte demir çelik tüketiminde de üst sıralarda yer alır. Bu sebeple üretilen demir çelik cevheri genel olarak yetersiz kalmaktadır. Bu da Türkiye’nin demir çelik ithalatı yapmasına sebep olur. Türkiye demir çelik ithalatının büyük kısmını Çin, Rusya, Brezilya ve Avrupa Birliği ülkelerinden gerçekleştirmektedir. Bununla birlikte Ukrayna, Kanada ve Güney Afrika Cumhuriyeti gibi ülkelerden de ithalat gerçekleştirilmektedir.

Görüldüğü üzere Türkiye birçok farklı bölgeden ve ülkeden demir çelik ithalatı yapmaktadır. Bununla birlikte Türkiye Cumhuriyeti, her ülkeye ve birliğe yönelik farklı ticaret hükümleri uygulayabilmektedir. Bu noktada hangi ülkeye hangi vergilerin ve ticari hükümlerin uygulandığının bilinmesi gerekir. Bunun yanı sıra tüm mevzuata hakim olmanız, gerekli evrakları eksiksiz ve doğru bir şekilde ibraz etmelisiniz. Aksi durumda Türkiye’ye gelen demir çelik ürünleri gümrükleme işlemlerine takılabilir ve bekletilebilir. Bu durum firmalar açısından ciddi zararların oluşmasına neden olabilmektedir.

Ercan Gümrükleme, demir çelik ithalatı konusunda uzman ekibiyle birlikte firmanızın en büyük yardımcısıdır. Gümrükleme işlemlerinin yanı sıra lojistik konularda da bizimle çalışarak birçok avantajdan faydalanabilirsiniz. Deneyimli kadromuz, yapmanız gereken tüm işlemleri sizinle birlikte adım adım yürütecektir. Siz de deneyimli kadromuzdan, farklı birçok hizmetimizden ve avantajlı tekliflerimizden faydalanmak için bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz. 

Bize Ulaşın